Република Северна Македонија повторно дел од изданието на EUPAN eNews

Во мартовското издание на EUPAN eNews земјите членки на EUPAN мрежата во која членува и нашата држава ги набројаа суштинските реформи во нивните јавни администрации.

Значајна активност во областа на реформата на јавната администрација во Северна Македонија е имплементацијата на проектот ИПА 2017 финансиран од ЕУ „Поддршка за реорганизација на државата“ на 6 ноември 2019 година. Целта на овој проект е да се оптимизира целокупната институционална рамка, да се зајакне испораката на јавни услуги и да ги зајакне етиката, интегритетот, транспарентноста и отчетноста на јавната администрација, меѓу другото преку спроведување на функционална анализа и донесување на нов Закон за организација на државата органите на управата.

Експертскиот тим подготви поединечни извештаи за реорганизација на министерските системи и Генералниот Секретаријат, по претходно спроведена хоризонтална функционална анализа и серија интервјуа. Главниот производ на оваа фаза од имплементацијата на проектот е Синтезниот извештај кој ги сумира сите предлози за реорганизација на институциите кои се во прашање. во рамките на оваа реорганизација. Министерството за информатичко општество и администрација, по усвојувањето на Синтезниот извештај, продолжува со пилот фазата на реорганизација во министерските системи, на предмет со примена на Методологијата за формирање, спојување и укинување на органи на управата.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support