Малком Балдриџ модел

Наградата Малком Балдриџ им оддава признание за квалитет во работењето на организациите во САД од сферата на бизнисот, здравството, образованието и непрофитните сектори. Наградата Baldrige е единственото официјално признавање за одличните перформанси на јавните и приватните американски организации што го дава претседателот на САД. Таа е раководена од Baldrige програмата за извонредност на перформансите, која се базира на и се управува од Националниот институт за стандарди и технологија (NIST), агенција на американското Министерство за трговија.

Рамката за извонредност Малком Балдриџ се состои од три дела: (1) критериуми за одличност во перформанси/ефект, (2) основни вредности и концепти, и (3) упатства за бодирање. Рамката служи за две главни цели: (1) да им помогне на организациите да ги проценат напорите за подобрување, да го анализираат својот систем за управување со перформанси/ефект и да ги идентификуваат своите предности и можности за подобрување и (2) да ги идентификуваат примателите на наградата Малком Балдриџ кои ќе служат како примери за други организации.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support